Dear EU visitors, this website uses cookies. If you're not okay with that please leave this website. What are cookies?


Костурското знаме, 1903Костурското знаме, 1903
Костурското знаме било со жолтеникаво платно, врз него црвен правоаголен амблем во којшто имало натпис ДА ЖNВѢЕ МАКЕДОНИЯ, две девојки со сабји во рацете и дигнато тробојно знаме, до нив легнат лав; над нив лав во штит со круна и 4 тробојни знамиња; над амблемот стоел натпис СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЬ.

Васил Чакаларов, костурски војвода на ВМОРО