Dear EU visitors, this website uses cookies. If you're not okay with that please leave this website. What are cookies?


Кога падна на ПиринаКога падна на Пирина - во исполнение на Васка Илиева


Кога падна на Пирина ранен Јане Сандански,
долетеја три сокола и на Јане збореја:
- Ајде, Јане, со нас појди, ние лек ке најдиме.
Мајка Македонија за таков јунак лек ке најде!


Први сокол ке те носи долу крај Вардара,
втори сокол ке те носи дур на Белото море,
трети сокол ке те носи горе Пирин планина.
Белким, ти ке оздравиш, Македонија да ослободиш.


- Ој, ве вие, три сокола, в срце љуто сум ранен,
остајте ме тук да умрам, лек ме не лекува,
Македонија други ке роди, ке ја ослободат.
Мајко Македонијо, други ке родиш, ке те ослободат!